Just another WordPress site

allmänt, näthat

Taktiken mot näthatet

Texten har scannat från Metros dagen (2015-08-24) tidning sida 5:

Under sommaren har diskussionen om näthat blossat upp ordentligt. Kända och mindre kända människor har vittnat om fruktansvärda påhopp, hot och trakasserier. Alla med inblick i ämnet är överens om att den som är kvinna eller tillhör en minoritet och uttalar sig i offentligheten är extra utsatt. På The Conference som gick av stapeln i Malmö för några dagar sedan var online-trakasserier ett av huvudämnena som diskuterades.
Det är på tiden. Det är oacceptabelt att vuxna människor använder internet för att förfölja sina meningsmotståndare. Det leder till att röster som verkligen behövs i debatten tystnar, eller ännu värre, aldrig höjs. Den enklaste lösningen är så klart att de som hatar helt enkelt lägger av. Att kalla någon öknamn är otroligt barnsligt och signalerar bara att man inte har några riktiga argument. Att hota den man inte håller med är inte bara omoraliskt, det är olagligt. Vem som drabbas är delvis slumpmässigt, men det finns faktiskt vissa taktiker som har visat sig funka för att stävja det. Till exempel kan man:

1. Påminna om att man är människa. Forskning visar att vi ofta inte fattar att människor på nätet faktiskt är
riktiga människor. Det är en psykologisk vurpa som gör att gränserna för vad som är okej förskjuts. För att undvika näthat kan man alltså på olika sätt påminna om att man är på riktigt. Berätta personliga historier. Lägg upp bilder på ditt husdjur. Det kan verka konstigt att man blir säkrare genom att visa mer av sig själv, men så är det faktiskt.
2. Lämna en värdighetsdörr öppen. Människor som känner sig trängda reagerar nästan alltid negativt. Men så länge det finns en öppning, någonstans att ta vägen, kan man stå ut med ganska mycket. Till exempel är det många som tycker att det är asjobbigt när någon kritiserar män för exempelvis våldtäkter eller krig. Om man snarare pratar om machokultur som orsaken kan läsaren oavsett kön se problemet och välja att själv vara en del av lösningen.
3. Svara med humor. Humor är ett välkänt vapen för att lugna ner konflikter.
4. Låta bli att läsa. Det allra enklaste sättet att skydda sig mot näthat är helt enkelt att inte ta del av det. Läs inte kommentarer, radera märkliga mejl, var flitig med blocken på sociala medier. Det kan ibland kräva en enorm kraftansträngning, men efter ett tag går det per automatik, och man frigör i stället energi till att bemöta dem som faktiskt är intresserade av en riktig diskussion.
Näthat är ett stort och allvarligt demokratiproblem. Precis som annat våld ligger ansvaret hos den som utför det och i andra hand hos lagstiftaren som utdömer straff. Man kan aldrig skylla på offret. Men i väntan på att kommentarsfältherrarna tar sitt förnuft tillfånga, eller politiker och publicister hittar andra lösningar, får vi andra ta på oss en extra skyddsväst och fortsätta. För det här är en kamp de mörka krafterna aldrig kan vinna.

Lämna ett svar